Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Σημείωμα για το ΙΝΣΤΙΤΟΎΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ



Συνοπτικό Πληροφοριακό Σημείωμα

Το Ινστιτούτο Διαβαλκανικών Σχέσεων :

Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1994 με βασική του αρχή το σεβασμό της Διεθνούς Νομιμότητας, όπως αυτή εκφράζεται, από :
Τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ,Την Τελική Πράξη του Ελσίνκι,Το Χάρτη των Παρισίων,Τη Συμφωνία της Ρώμης,Το Διεθνές Δίκαιο κλπ, που καλύπτει τις πάσης φύσεως  δραστηριότητές του  και αποτελεί την πλατφόρμα του Ειδικού Συμβουλευτικού  ρόλου  που έχει απέναντι στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο [ECOSOC] του  ΟΗΕ.
Σκοπός του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων είναι :
Η Σύσφιξη και η Ανάπτυξη των σχέσεων Συνεργασίας Αλληλεγγύης και Ενότητας των βαλκανικών χωρών στον πολιτικό, πνευματικό, πολιτιστικό, οικονομικό, εμπορικό και περιβαλλοντολογικό τομέα. με βάση τις αρχές της νομιμότητας ,της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.
Η αναγνώριση του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων από τον ΟΗΕ
Το Ινστιτούτο ένεκα των ως ανωτέρω αρχών, στόχων και ενεργειών του, αναγνωρίσθηκε, έπειτα από τριετή περίπου προεργασία το 1998 από την Ειδική Επιτροπή 24 χωρών  του ΟΗΕ, με παμψηφία και του παραχωρήθηκε ο ρόλος του Ειδικού Συμβούλου στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, που σημαίνει :
?       τον διορισμό 5 αντιπροσώπων στα Συμβούλια και Επιτροπές των NGO του ECOSOC του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη,
?       τον ορισμό 5 αντιπροσώπων στα Συμβούλια και Επιτροπές των NGO του ECOSOC του ΟΗΕ, στη Βιέννη και στη Γενεύη.
?       τον ορισμό από 1 αντιπρόσωπο στις 5 ηπειρωτικές Οικονομικές Επιτροπές του ΟΗΕ, τους οποίους  και έχει ορίσει έκτοτε και μέχρι σήμερα.
Οι ανωτέρω αντιπρόσωποι του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους στα ανωτέρω Συμβούλια και Επιτροπές επιδιώκουν σύμφωνα με τις οδηγίες που λαμβάνουν από την έδρα των Αθηνών, να εξυπηρετούν τα ευρύτερα συμφέροντα της Ελλάδας αλλά και των άλλων Βαλκανικών χωρών.
Το Ινστιτούτο έχει επίσης το δικαίωμα να υποβάλει προφορικώς και εγγράφως τις απόψεις του προς το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Ο Η Ε, αλλά και να συμμετέχει με εκπροσώπους του στις  δεκάδες διεθνείς Συνδιασκέψεις διακυβερνητικού και μη επιπέδου,που λαμβάνουν χώρα ετησίως σε διάφορες χώρες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ .

Το Ινστιτούτο Διαβαλκανικών Σχέσεων

Είναι ένας Διεθνής επιστημονικός, κοινωνικός και μη κερδοσκοπικός φορέας, με παράρτημα στη Θεσσαλονίκη, στη Νέα Υόρκη και Επιτροπές σε όλες τις βαλκανικές χώρες. Συνεργάζεται μάλιστα με παρεμφερείς Οργανώσεις και Ιδρύματα, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής των βαλκανικών χωρών.
?       Διοικείται από 13μελές Δ.Σ. Πρόεδρος του οποίου είναι ο ιδρυτής του δικηγόρος – διεθνολόγος κ. Θαλής Μυλωνάς
?       Υλοποιεί τους σκοπούς του μέσα από διεθνείς συνδιασκέψεις, συναντήσεις, διαλέξεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις εθνικού ή διαβαλκανικού ενδιαφέροντος.
?       Ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των ελληνικών μειονοτήτων στις βαλκανικές χώρες και προσπαθεί να συμβάλλει στην επίλυσή τους
?       Στηρίζει την προστασία και ανάπτυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και έχει τύχει Τιμητικού Διπλώματος από τον ΟΗΕ,για το έργο του  αυτό .
?       Παίρνει θέση, με συγκεκριμένες προτάσεις για τα εθνικά θέματα της Ελλάδος,τα οποία στηρίζει με βάση τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας,της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης , καθώς και για τα  διαβαλκανικά προβλήματα, προτείνοντας επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις, μέσα από τα  υπομνήματά του προς το ECOSOC του ΟΗΕ και τα άλλα κέντρα λήψης αποφάσεων.
?       Ενθαρρύνει την ενωτική πορεία των βαλκανικών χωρών, αποβλέποντας στον απώτερο χρόνο στη δημιουργία μιας Διαβαλκανικής Συνεννόησης, που θα εξασφαλίζει στους λαούς αυτής ειρήνη, ευημερία, ασφάλεια, φιλελεύθερο οικονομικό και πολιτικό σύστημα, στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης.
?       Διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις διπλωματικές αποστολές των Βαλκανικών Χωρών.
?       Εκδίδει το περιοδικό Διεθνές Βήμα (International Tribune),το οποίο χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως για την εγκυρότητά του,την επιστημονική θεμελίωση των θεμάτων που διαπραγματεύεται  αλλά και για την μαχητικότητά του, για την δικαίωση των εθνικών μας θεμάτων. 
Το Ινστιτούτο Διαβαλκανικών Σχέσεων μέχρι σήμερα έχει :
?       Συμμετάσχει σε διεθνές συνδιασκέψεις του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ της ΟΥΝΈΣΚΟ, της Διεθνούς Νομικής Επιτροπής αλλά και των βαλκανικών χωρών και έχει διοργανώσει αντίστοιχα συναντήσεις και συνδιασκέψεις με διπλωματικούς εκπροσώπους των άλλων Βαλκανικών χωρών
?       Οργανώσει 17 δεξιώσεις προς τιμή των πρέσβεων και των διπλωματών των βαλκανικών χωρών και της Κύπρου, με τη συμμετοχή  πολιτικών, πνευματικών και οικονομικών παραγόντων της χώρας μας,
?       Συλλέξει κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην 55η Διεθνή Συνδιάσκεψη  του ΟΗΕ, 850 υπογραφές για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, από εκπροσώπους 81 χωρών, καθώς επίσης και μηνύματα συμπαράστασης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και από τους άλλους Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους της Ορθοδοξίας .
?       Εγκαταστήσει με την γενναιόφρονα προσφορά του γλύπτη Παύλου Κουγιουμτζή, μέλος του Ινστιτούτο, και τις ενέργειες του Προέδρου αυτού, κ. Θαλή Μυλωνά, στις Αιγυπτιακές αρχές, το άγαλμα του Προμηθέα Πυρφόρου στο προαύλιο της νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας,για να θυμίζει στις επερχόμενες γενεές τον Ελληνικό πολιτισμό .
?       Παρέμβει με έντυπο και προφορικό λόγο για την κρίση στον Κόλπο, για το Γιουγκοσλαβικό, για το Σκοπιανό, για το Κυπριακό, για τα Ελληνο-Τουρκικά και για την κρίση στα Ίμια και έχει τύχει εγγράφως των συγχαρητηρίων του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κωστή Στεφανόπουλου, κ.ά.,
?       Τιμήσει με τιμητικά διπλώματα και το μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διάφορες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων τον Πρόεδρο της Ρουμανίας κ. Ίον Ιλιέσκου, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Χριστόδουλο, τον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Παύλο, τον  Αρχιεπίσκοπο  Αθηνών κ. κ Ιερώνυμο, τον Μάικλ Δουκάκη, τον τέως Υπουργό Εσωτερικών της Σερβίας κ. Σλόμποταν  Στέβιτς, τις Σωστικές Οργανώσεις ΕΜΑΚ της Ελλάδας και AGUT της Τουρκίας, τον τ. Υπουργό κ. Γεώργιο Αγαπητό, διάφορους καλλιτέχνες  κλπ.
?       Οργανώσει συνδιασκέψεις και συναντήσεις με διπλωμάτες, Πρέσβεις και εκπροσώπους ξένων χωρών, με κυβερνητικούς παράγοντες και άλλες προσωπικότητες των βαλκανικών χωρών κτλ.
?       Προβάλει στο κοινό και στα μέλη του, διάφορες ιστορικού περιεχομένου ταινίες και ντοκιμαντέρ, όπως «Τα Βαλκάνια στις Φλόγες», «Το Πνεύμα του Μ. Αλεξάνδρου», «Magna Grecia», «Η Φυλή των Καλλάς στα Ιμαλάια Όρη» κτλ.
?       πραγματοποιήσει  με στελέχη του ομιλίες και τηλεοπτικές εκπομπές, για τη μνήμη του Μ. Αλεξάνδρου στην Άπω Ανατολή, για τη συμβολή της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην εξέλιξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Ρήγα Φερραίου, για τον ΟΗΕ, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα εθνικά μας θέματα, όπως Κυπριακό,Μακεδονικό, Ελληνο-Τουρκικά, Αιγαίο  Βορειοηπειρωτικό  κ.λ.π.
?       Ιδρύσει 7 σχολεία – φροντιστήρια στη Β. Ήπειρο (πέραν της μειονοτικής περιοχής που διδάσκεται  η γλώσσα μας),πλην όμως  έκλεισαν λόγω οικονομικών δυσχερειών
?       Πραγματοποιήσει ειδικού ενδιαφέροντος εκδρομές στην Ελλάδα και στις άλλες βαλκανικές χώρες,
?       Ήδη έχει προγραμματίσει την επέκτασή του στην Μέση Ανατολή, με την Επιτροπή Συνάντησης των Λαών της Ιστορίας, και συνεργάζεται  ήδη με την  Κύπρο και τη Μάλτα.

Το Ινστιτούτο Διαβαλκανικών Σχέσεων,

Καίτοι είναι ένα εκ των σημαντικότερων επιστημονικών οργάνων στην Ελλάδα, στερείται οιασδήποτε οικονομικής ή άλλης υποστήριξης από την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα η άλλους Φορείς και αντιμετωπίζει τα έξοδα για την υλοποίηση των σκοπών του, με εισφορές  του Δ.Σ. και τις συνδρομές των μελών του Ινστιτούτου.
Πληροφορίες για εγγραφές στο Ινστιτούτο Διαβαλκανικών Σχέσεων. Γραφεία Δραγατσανίου 4  ΠλατείαΚλαυθμώνος10559Αθήνα,τηλ.2103228116,fax.3237891,e-mailtmylonas@yahoo.com .