Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Θαλής Μυλωνάς: Οικονομική κρίση και η σημερινή εικόνα των Βαλκανίων



02/02/2011Η Ελλάδα, έχει και εμπράκτως συμβάλει προς την κατεύθυνση, μιας ενιαίας βαλκανικής πολιτικής με την πάσης φύσεως βοήθεια που έχει παράσχει προς τις γειτονικές της , όπως είναι η εγκατάσταση και λειτουργία χιλιάδων επιχειρήσεων και βιομηχανιών στις χώρες αυτές, η διπλωματική βοήθεια που τούς παρέχει  για την ένταξή τους στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ,  αλλά και η   χορήγηση 500 εκατομμυρίων ευρώ, για την οικονομική τους  ανάπτυξη. 

Παρά ταύτα, κάποιοι  από τους σημερινούς ηγέτες των γειτονικών μας χωρών, κατεχόμενοι από εθνικιστικές αντιλήψεις, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα αιτήματα των καιρών και τορπιλίζουν την προσπάθειά  μιας διαβαλκανικής συνεννόησης .

1) Η  Τουρκία  δυστυχώς συνεχίζει να κινείται στο περιθώριο της διεθνούς νομιμότητας .Παραβιάζει αυθαίρετα και παράνομα τις διεθνείς της υποχρεώσεις απέναντι στις γειτονικές της χώρες και κυρίως την Κύπρο, που απορρέουν από την συμμετοχή της στον ΟΗΕ, την πορεία της προς την Ε.Ε. αλλά και από την παραβίαση των διεθνών συμφωνιών, τις οποίες έχει υπογράψει  και με την συμπεριφορά της αυτή διαταράσσει την ειρηνική ισορροπία της περιοχής, γεγονός το οποίο επισήμανε  και ο Πρωθυπουργός της χώρας μας κ. Γεώργιος Παπανδρέου ,πριν από λίγες ημέρες στο Ερζερούμ. Επίσης η Καγκελάριος της Γερμανίας κα. Άγκελα  Μέρκελ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο, το  πετρέλαιο της οποίας οδηγεί στην αναδιάταξη  του συσχετισμού των δυνάμεων της περιοχής, καταδίκασε την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα της βορείου Κύπρου, αλλά και για τη μη συμμόρφωσή της,  με τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις,  για την άρση των απαγορεύσεων στα Κυπριακά πλοία να προσεγγίζουν τα τουρκικά λιμάνια κτλ, συμπεριφορά η οποία θα έχει σαν συνέπεια την αναστολή και το πάγωμα της πορείας της  Τουρκίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2)Το Κόσσοβο, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων και  διεκδικεί  την ενσωμάτωση  του Τέτοβου, στην πορεία των Αλβανών για την ίδρυση της Μεγάλης Αλβανίας, με συνέπεια να έχει προκαλέσει μια πολύ έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή. Βέβαια και στο παρελθόν είχε  επιχειρηθεί από τον Ουτσεκά η κατάλυση της Fyrom η οποία και διασώθηκε, παραχωρώντας αυτονομικά δικαιώματα στους Αλβανούς κτλ. χάρις στη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια της Ελλάδας. Η τυχόν όμως ενσωμάτωση  της Fyrom στο Κόσσοβο, θα φέρει στη επιφάνεια  και θα λειτουργήσει σαν ντόμινο,  το θέμα της Βορείου Ηπείρου,  το οποίο παραμένει εκκρεμές, ενώπιον της Επιτροπής  Εξωτερικών  των  Μεγάλων δυνάμεων στο Συνέδριο Ειρήνης στο Παρίσι από το 1945.

3) Η Fyrom ή Vardaska, όπως είναι το ιστορικό και γεωγραφικό της όνομα, συνεχίζει δυστυχώς να διαταράσσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μας και παρά το γεγονός ότι έχει εμπλακεί και ο ΟΗΕ, εντούτοις δεν έχει εξευρεθεί καμία λύσης λόγω της αδιαλλαξίας της ηγεσίας της, η οποία  αυθαίρετα και παράνομα αυτοπροσδιόρισε (self dified) το όνομά της σε Δημοκρατία της Μακεδονίας, κατά παράβαση των διεθνών εθιμικών και συμβατικών νόμων, του Κατ. Χάρτη του ΟΗΕ, τα μέλη του οποίου  οφείλουν να σέβονται τα ίσα δικαιώματα των άλλων λαών και τις αρχές της δικαιοσύνης, όπως τούτο έχει πολλές φορές   επιβεβαιωθεί από αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων και προβλέπεται ρητώς ότι το διεθνές δίκαιο, υπερισχύει  των  εσωτερικών   κανόνων  η του  Συντάγματος  των διαφόρων  χωρών

Παρά ταύτα  και παρά  τη  συμφωνία που υπογράψαμε μεταξύ μας, στη Νέα Υόρκη,  η Fyrom συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη λέξη Δημοκρατία της  Μακεδονίας, οικειοποιείται την Ελληνική ιστορία, τα πολιτισμικά μας αγαθά και τους ιστορικούς μας ηγέτες, όπως είναι ο Φίλιππος, ο  Μέγας Αλέξανδρος  κτλ. κατά παράβαση και  των  συμφωνιών της ΟΥΝΕΣΚΟ του 1970 και της Χάγης του 1954 για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών.

Κατόπιν των ανωτέρω  και ενόψει των  γεγονότων, τα οποία   μέλλει να λάβουν χώρα στην περιοχή μας, ανακύπτει το ερώτημα,   τι θα γίνει με τη Fyrom, όταν οι Κόσσοβάροι θα επιχειρήσουν  την ενσωμάτωση του Τέτοβου , στην πορεία τους για την Μεγάλη  Αλβανία, γιατί τότε θα αρχίσουν οι διεκδικήσεις και από τις άλλες γειτονικές χώρες.  Η απάντηση, κατά την ταπεινή μου γνώμη , είναι ότι οι Σκοπιανοί θα πρέπει από σήμερα να φροντίσουν να εξασφαλίσουν την  κρατική τους υπόσταση και αυτή μπορεί να γίνει, 1) με την Ένωσή τους με την Ελλάδα ,αφού τόσο πολύ επιμένουν ότι είναι Μακεδόνες δηλ. Έλληνες, όπως την είχαν και επί Γιουγκοσλαβίας και 2) με τη   δημιουργία Δυαδικού Κράτους με την Ελλάδα, όπως είχαν προτείνει και οι Αλβανοί το 1944, όταν αποχωρούσαν οι Γερμανοί,  και με  το τρόπο αυτό  να  εισέλθουν αμέσως στη Ε.Ε. η οποία ούτως η άλλως θα μετεξελιχθεί γρήγορα ,λόγω της οικονομικής κρίσης, σε Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία,  ενώ ο Πρωθυπουργός τους Νίκολας Γκρουέφσκι   θα συνδέσει το όνομά του με ένα γεγονός  ιστορικής σημασίας.

Μετά την σύντομη αυτή αναφορά,  για την εικόνα που παρουσιάζουν τα Βαλκάνια σήμερα, θα  αναφερθώ με λίγα λόγια, στη πολυεπίπεδη και κυρίως οικονομική κρίση, την οποίαν διέρχεται η χώρα μας, την οποίαν όμως όπως είναι γνωστό, δημιούργησε το διεθνές τυχοδιωκτικό κεφάλαιο με την εγκληματική καταναλωτική και ψηφοθηρική  πολιτική  της ηγεσίας μας , η οποία δυστυχώς όπως εξελίχτηκε,  δεν προβλέπω να ξεπερνιέται σύντομα, όσο τη χώρα αυτή  θα την κυβερνούν οι  ίδιοι  άνθρωποι, με βάση το νόθο και φαύλο πολιτικό σύστημα  και τη λάθος πορεία που ακολουθεί η Κυβέρνηση. 

Η έξοδος λοιπόν από την κρίση μπορεί να έρθει μόνο με την εφαρμογή των αρχών και των κανόνων, της πολιτικής φιλοσοφίας των αρχαίων προγόνων μας,  οι οποίοι σε μια ανάλογη περίπτωση  θα εφάρμοζαν, χωρίς καμιά καθυστέρηση τις υπέρτατες κοινωνικές και πολιτικές τους αξίες, που είναι η τριλογία, της Δικαιοσύνης  της Νέμεσης  και  της  Κάθαρσης.

Η Κυβέρνησή μας όμως,  με τη συμπαράσταση και των άλλων πολιτικών κομμάτων, αντί να επιδιώξει την είσπραξη των χρηματικών ποσών που οφείλονται στο κράτος, από  τη  φοροδιαφυγή, τη φοροαπαλλαγή, τα οικονομικά σκάνδαλα,  την εκτεταμένη διαφθορά, το σύνολο των οποίων θα μπορούσε να καλύψει  το δημόσιο χρέος, ακολουθεί λάθος δρόμο, γιατί κύριος σκοπός της είναι, η κάλυψης των υπευθύνων και ενόχων της οικονομικής μας κατάρρευσης, η επιβίωσης του πολιτικού συστήματος και η νομή της εξουσίας.

Ως εκ τούτου οι διακηρύξεις περί δήθεν ανασύνταξης, αναδιοργάνωσης και ανασυγκρότησης της πολιτείας,  με φθαρμένα υλικά και διεφθαρμένα πρόσωπα, δεν πείθουν κανέναν, αλλά απεναντίας , προμηνύουν  ότι το   οικοδόμημα που πρόκειται να μας παραδώσουν δεν θα είναι τίποτε καλύτερο από μια παράγκα, για κατεδάφιση.

Η Κυβέρνηση κατά την άποψή μου θα πρέπει να απευθυνθεί για στήριξη και  στα δέκα επτά εκατομμύρια των Ελλήνων του εσωτερικού και κυρίως του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και μεγιστάνες του πλούτου, οι οποίοι  μπορούν να συνεισφέρουν για την ανάκαμψη τη οικονομίας, όπως έγινε και με την  πτώχευση του 1893, κατά την οποία  οι εθνικοί μας ευεργέτες, προσέφεραν τεράστια κεφάλαια ,μεταξύ των οποίων , οιΤοσίτσας,Συγγρός,Αβέρωφ,Ζάππας,Χατζηκυριάκος,Ζωσιμάδες,Καπλάνης,Βαρβάκης, κτλ.. αρκεί να πεισθούν ότι οι υπεύθυνοι της κρίσης,  θα τιμωρηθούν και ότι στην εξουσία της χώρας θα ανέλθουν  άνθρωποι σοβαροί, φερέγγυοι, υπεύθυνοι και γνήσιοι Έλληνες, που θα  εργαστούν για το Εμείς και όχι για το Εγώ, όπως έλεγαν οι ήρωες της Επανάστασης, Κολοκοτρώνης, Μακρυγιάννης κτλ.

Τέλος όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι  είμαστε υποχρεωμένοι,  να κινητοποιηθούμε και ο καθένας από το μετερίζι του, να εργαστεί εθελοντικά και σκληρά, για να οικοδομήσουμε μια  καινούργια πολιτεία, σε σταθερούς και γερούς πυλώνες, μεταξύ των οποίων προέχουσα θέση  θα πρέπει να έχουν οι τομείς εκείνοι οι οποίοι  δυσλειτουργούν όπως  π.χ, 

Ι) Η Διασφάλιση της πολιτικής μας Ανεξαρτησία.
 2) Η Εθνική μας κυριαρχία. 
3) Η  Οικονομική  Αυτάρκεια
4) Η  Άμυνα της χώρας και
5) Η παιδεία 
 
Οι καιροί,  ου μενετοί , έλεγαν οι αρχαίοι  ημών πρόγονοι.
Εμείς όμως δυστυχώς ,όντας  υποτεταγμένοι στο κατεστημένο της χώρας,  όπως ένας ελέφαντας του  τσίρκου , που είναι δεμένος σε  ένα  πάσσαλο  χωρίς να αντιδρά, παρά την τεράστια δύναμή του, γιατί είναι υποταγμένος από μικρός,  έτσι και εμείς, δεν αντιδρούμε, παρά την τεράστια δύναμη που διαθέτουμε, γιατί είμαστε υποταγμένοι.

Στο  συμπαντικό όμως  χάος, όπως λένε οι επιστήμονες αστρονόμοι, το φαινόμενο της πεταλούδας, με το ανεπαίσθητο πέταγμά της, π.χ. στην Ιαπωνία, μπορεί να ενεργοποιήσει τις υπολανθάνουσες δυνάμεις που υπάρχουν στο σύμπαν  και να προκληθεί, θύελλα στην Αριζόνα

Κατ’ αναλογία λοιπόν και στο δικό μας κοινωνικό χάος, που μας κληροδότησαν, θα μπορούσε ίσως να επιβεβαιωθεί το φαινόμενο της πεταλούδας και να φέρει ανατροπή και θύελλα, εάν ο  ελέφαντας να ξυπνήσει και το φαινόμενο της πεταλούδας επιβεβαιωθεί.

Ο  λαός μας οφείλει να αναλάβει το έργο της ανάκαμψης  στα χέρια του και να εκδιώξει από την εξουσία τους κλέφτες, τους μειοδότες, τους εντολοδόχους, τους απατεώνες  και  όλα τα τρωκτικά που λυμαίνονται την κοινωνία μας, εφαρμόζοντας  τις αρχές και τους κανόνες του τρίπτυχου μιας ευνομούμενης πολιτείας , που είναι η Δικαιοσύνη, η Νέμεσης και η Κάθαρσης, από την κόπρο του Αυγείου…

--Ο  Δρ. Θαλής  Μυλωνάς είναι δικηγόρος –διεθνολόγος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων. Το κείμενο είναι ο κύριος κορμός της ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον δεκαεπτά πρεσβευτών και διπλωματικών εκπροσώπων των βαλκανικών χωρών και της Κύπρου και τριακοσίων μελών του Ινστιτούτου.